طراحی فضای آشپرخانه
آشپزخانه از جمله فضاهایی است که مشخصات آن در زمان های گوناگون با پیشرفت تأسیسات و وسایل داخل آن بسیار تغییر کرده است. امروزه ما دارای فضایی کلیدی و مهم هستیم که کدبانوی خانه مدت زیادی را برای آماده کردن بخشی از احتیاجات خانواده در آن سپری می کند. این فضا به دلیل کاربرد آن باید طوری طراحی شود که به نشیمن، پذیرایی، غذاخوری و ورودی دسترسی راحتی داشته باشد. (تصویر شماره ۱)

فضای آشپرخانه – تصویر شماره ۱
ویژگی کاربردی آشپزخانه باعث شده که طراحان آن ، از گذشته که تحت عنوان مطبخ در خانه ها جای داشته تاکنون، به تهویه طبیعی و نور آن توجه خاصی کنند. آشپزخانه برای نگهداری، آماده سازی و پخت مواد غذایی، شست وشوی ظروف و گاهی هم برای صرف صبحانه و سایر وعده های غذایی خانواده کاربرد دارد. پیش بینی یک فضای نیمه باز مانند بالکن به کارایی آشپزخانه می افزاید.
عناصر اصلی آشپزخانه
یخچال، سینک ظرف شویی و اجاق گاز سه عنصر اصلی در آشپزخانه هستند که مهم ترین فعالیت ها حول آنها انجام می گیرد. سینک برای آماده سازی و شست و شوی مواد غذایی و ظروف، یخچال برای نگهداری مواد غذایی و اجاق گاز برای پخت و پز کاربرد دارند. البته علاوه بر سه عنصر اصلی برای نگهداری ظروف، مواد غذایی و سایر لوازم، لازم است که تعدادی کابینت طراحی و تعبیه شود. برای صرف صبحانه میز کوچکی به همراه صندلی های مورد نیاز در آن جا پیش بینی می شود.
در ضمن وسایلی چون فریزر، ماشین لباس شویی و ماشین ظرف شویی در آن جا قرار می گیرد. نکته قابل توجه در طراحی آشپزخانه این است که حرکت های اصلی در آن پیرامون سه عنصر اصلی دور می زنند. از آن جایی که این سه وسیله در کنار هم نیستند، باید با فاصله ای معقول و مناسب از یکدیگر قرار بگیرند تا ضمن نزدیکی به هم، هر یک محدوده مورد نیاز خود را داشته و خللی در کار یکدیگر وارد نکنند.
اگر محل استقرار این سه عنصر را به هم وصل کنیم مثلثی شکل می گیرد که به آن (مثث کار) آشپزخانه می گویند. در تصویر ۲-الف این سه عنصر در یک امتداد قرار گرفته اند که همین مسئله بر کارکرد آنها اثر منفی می گذارد. در شرایط معمولی بهترین حالت این است که ۴٫۸ تا ۶ متر باشد. در این صورت فاصله نه آن قدر زیاد است که باعث رفت و آمد اضافی شود و نه آن قدر کم که محدوده کاری و حرکتی لازم برای هر یک را مخدوش کند.

تصویر شماره ۲
نکته ضروری
همانطور که گفته شد با طراحی کابینت های زمینی و هوایی می توان مکان خوبی برای نگهداری ظروف و مواد غذایی و سایر لوازم در آشپزخانه فراهم نمود. کابینت های زمینی عمق بیشتری دارد و کابینت های بالایی برای جلوگیری از ایجاد مزاحمت برای افراد استفاده کننده با عمق نصف کابینت های زمینی طراحی و تعبیه می شود. با توجه به این که این سه عنصر در بین کابینت ها قرار دارند باید از این امکان برای راحتی کار در این فضا استفاده شود.

حداقل مساحت فضای مسکونی بر حسب متر مربع
این مطلب رو از دست ندهید